הכנה, למידה
ובדיקה ראשונית
לפני שמתחילים פרויקט של התחדשות עירונית, עלינו לדעת שיש מספר מסלולים אשר באמצעותם ניתן לבצע פרויקט. השלב הראשון יהיה להגיע לפגישה במשרדי המינהלת על מנת לבדוק האם בכלל הבניין/מתחם שלכם מיועד להתחדשות עירונית, חובה לבצע מספר בדיקות גם מול הגורמים המתכננים, על מנת לדעת לגבי האפשרויות העומדות בפניכם.
ראשית, נציג בפניכם את המסלולים הקיימים ומה ההבדלים ביניהם:
פינוי בינוי הינו הליך של הריסת מבנים ישנים והחלפתם בבניית בניינים חדשים, איכותיים ומודרניים. פינוי בינוי מהווה פתרון למחסור בשטחים למגורים, להזדקנות אזורים ומבנים ומאפשר יצירת עתודות למגורים תוך שמירה על שטחים פתוחים ואספקת שירותים ציבוריים נאותים.
מסלולים אפשריים לקידום תכניות פינוי בינוי
משך הזמן של תהליך פינוי בינוי
בתהליך ישנם שלושה שלבים עיקריים:
דרישות סף למימוש פרויקט ובינוי ע״פ חוק
חשוב להדגיש!
פינוי בינוי הינו תהליך שלוקח זמן באופן יחסי, מכיוון שהוא כרוך בשילוב בעלי עניין רבים ואבני דרך מרובות יותר מאשר פרויקט במסלולי התחדשות אחרים. נדרשות מספר שנים על מנת לקדם תכנון מיטבי והסדרת רישוי והיתרים, ומספר שנים נוסף עד סיום הבנייה.
התחדשות בניינית היא תוכנית חדשה שנועדה ליצור מסגרת תכנונית להתחדשות בנייני המגורים כמענה משלים להתחדשות המתחמית בעיר (פינוי-בינוי), ושמירה על אופיים של האיזורים הפנים שכונתיים בדגש על מרכז העיר הוותיק. זאת באמצעות שימוש במתווים ייעודיים וניוד זכויות לבניה החדשה המתוכננת בעיר. תכליתה הינו מתן מענה לצורכי חיזוק מבנים לרעידות אדמה שיחליף את תמא 38.
התוכנית להתחדשות בניינית הינה בסמכות הוועדה המחוזית לתכנון ובניה. נכון לתחילת 2024 התוכנית נמצאת בדיונים בוועדה המחוזית לקליטה ודיון להפקדה.
תוכנית ההתחדשות הבניינית היא תוכנית כלל עירונית שמקודמת על ידי העירייה יחד עם הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית. התוכנית תהווה תחליף בידי הרשות המקומית לתמ”א 38 שעתידה לפוג בראשון לציון בחודש מאי 2026. כאמור, הסמכות לאישור התוכנית הינה בוועדה המחוזית.
התוכנית להתחדשות בניינית מבוססת על עקרונות המדיניות להתחדשות עירונית של ראשון לציון ועל תכנית המתאר של העיר רצ/2030. התוכנית חלה על כלל שטח העיר.
מטרת התוכנית הינה לעודד את חידוש המרחב העירוני, לחזק ולמגן מבנים מפני רעידות אדמה תוך שמירה על מאפייני המרקם והמבנה העירוני הקיים.
הוועדה המקומית, בהתאם למגמות המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, מעודדת התחדשות עירונית בעדיפות למתווה של הכנת תוכנית בניין עיר (תוכנית "פינוי בינוי”) באופן המאפשר ראייה תוכנונית כוללת, המשקללת צרכי ציבור ותשתיות בשטח המתחם, וכוללת על פי רוב מספר חלקות סמוכות בעלות מאפייני בינוי דומים.
עם זאת, על מנת לאפשר מענה לבניינים אשר אינם יכולים להתחדש כמתחם פינוי בינוי, התוכנית להתחדשות בניינית מהווה כלי להתחדשות בניין בודד/ים (בדומה למתכונת תמ”א 38) אשר מכוחה ניתן יהיה להוציא היתרי בנייה בסמכות הוועדה המקומית.
התוכנית הובאה לדיון במליאת הועדה המקומית באפריל 2023 בסופו הוחלט פה אחד על קידומה והמלצה להפקדת מסמכי התכנית בוועדה המחוזית מרכז.
התוכנית צפויה להתאשר בוועדה המחוזית בכפוף לשינויים שיידרשו על ידה.
חשוב להדגיש!
מטרתה המרכזית של התוכנית היא לתת חלופה במקום תמ"א 38 עת יפוג תוקפה בחודש מאי 2026. נכון להיום אין מניעה להמשיך ולקדם בקשות להיתר על פי תמ"א 38 המאושרת. עם אישורה של התוכנית הבניינית בוועדה המחוזית ובהתאם לעקרונותיה ניתן יהיה לקדם היתרי בנייה בתחולתה.
תמ״א 38 הינה תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה. והיא מאפשרת לבעלי דירות במבני מגורים ישנים, לחזק את הבניין שלהם בעזרת מגוון תמריצים כלכליים ותכנוניים. תקפה בראשון לציון עד מאי 2026.
דרישות סף למימוש פרויקט מסוג תמ"א 38
לטבלת מעקב פרויקטים תמ"א 38 בראשל"צ
*שימו לב: טבלה זו מתעדכנת דרך אתר הוועדה המקומית ראשון לציון.
לכן, לאחר מעבר לאתר יש להיכנס ללשונית תכנון העיר ⇐ טבלת מעקב בקשות היתרי בניה.
התארגנות בעלי דירות
ובחירת נציגות בעלי דירות
כדי לקדם פרויקט של התחדשות עירונית על בעלי הדירות להתארגן מראש, ולבחור נציגות מוסכמת מטעמם, שתפקידה יהיה לייצג את האינטרסים שלהם מול היזם/קבלן ואנשי המקצוע.
הנציגות של בעלי הדירות פועלת בהתנדבות מלאה וללא כל תמורה
מטרת הנציגות הינה לשמש גורם מקשר בין בעלי הדירות לבין כל הגורמים הרלוונטיים בפרויקט.
תהליך בחירת הנציגות
כל בעל הדירה בבניין הוא בעל זכות להציע את מועמדותו לנציגות. על הליך בחירת הנציגות להתנהל בצורה שקופה ובאופן דמוקרטי.
מסמכים נלווים:
תפקיד הנציגות
חשוב להדגיש!
הנציגות אינה מוסמכת לקבל בעצמה החלטות בפרויקט, אלא היא מהווה גורם שאמור לייצג ולהעביר מידע בין היזם/קבלן והרשות המקומית לבין בעלי הדירות, ולהפך.
בחירת בעלי מקצוע
פרויקט התחדשות עירונית הינו פרויקט מורכב, המגלם בתוכו הליכים משפטיים ומקצועיים אשר דורשים ליווי מקצועי ומשפטי, לאורך כל שלבי הפרויקט.
בחירת עורך דין מלווה
בחירת עו"ד מלווה מטעם בעלי הדירות תורמת רבות ליכולת של בעלי הדירות להצליח בתהליך.
שכרו של העו"ד ישולם לרוב על ידי היזם או הקבלן ולא ע"י בלי הדירות.
תפקידו העיקרי של עורך הדין בא-כח בעלי הדירות:
1. מתן ייעוץ באופן שוטף, ייצוג משפטי ומתן סיוע לבעלי הדירות, באמצעות נציגות בעלי הדירות, בשלבי קידום ותיכנון הפרויקט.
2. ניהול מו"מ עם היזם/קבלן וייעוץ שוטף לבעלי הדירות במהלכו, כולל מתן הערות למסמכי ההתקשרות בין היזם לבין בעלי הדירות.
3. הכנת הסכמי התקשרות סופיים עם היזם/קבלן וכן עם נותני שירות אחרים.
4. מתן סיוע לבעלי הדירות בטיפול מול דיירים סרבנים, כולל התחלת הליך נגדם בפני המפקח על רישום המקרקעין ובפני כל סמכות שיפוטית אחרת, עד להשלמה ומיצוי התביעות.
5. מתן ייעוץ משפטי ופיקוח בכל הקשור לליווי פיננסי או בנקאי לפרויקט, עד לחתימת הסכם ליווי אשר מחייב מתן התייחסות לבטוחות שיימסרו לבעלי הדירות בפרויקט.
6. סיוע לנציגות בעלי הדירות באיתור/ בחירת מפקח ושמאי עבור בעלי הדירות.
7. מעקב אחרי ביצוע ההתחייבויות של היזם/הקבלן הנבחרים בהתאם להוראות ההסכם אשר ייחתם בינו לבין בעלי הדירות.
8. ליווי ומתן מענה שוטף לבעלי הדירות בסוגיות שונות שיתגלו במהלך הוצאתו אל הפועל של הפרויקט.
מסמכים נלווים:
בחירת מפקח מטעם בעלי הדירות
תפקידו של המפקח מטעם בעלי הדירות יבוצע לרוב בשלבים אלה:
בחירת יזם/קבלן
על מנת לבחור בההצעה הטובה ביותר, רצוי לקיים השוואה ולנהל מו"מ עם הקבלן/יזם על מנת להבטיח עבור בעלי הדירות את התמורה האופטימלית ביותר.
רוטשילד 7 (בית קנר), ראשון לציון
Rurban@rishonlezion.muni.il
054-9678818
03-9547087/641/185